אין משתמשים "קשים" יש משתמשים שקשה להם
- nitsanh
- Jun 3
- 4 min read
הרבה מאוד זמן לא כתבתי, ויש לי מלא תירוצים טובים - נסיעות לארה"ב, התנדבות בקהילה, קורס דירקטורים ועוד המון דברים. אבל כמו שאני תמיד אומר ללקוחות שלי בתחילת פרויקט מערכות מידע מורכב - לפעמים מה שצריך לעשות בשביל להתחיל, זה פשוט להתחיל.
אז ללא עיכוב נוסף, הנה הנושאים הפעם:
קצת עדכונים
מה בין קהילה לפרויקט מערכות מידע
שולחן עגול זה בטוח?
המלצות
מאז הפעם הקודמת הספקנו לטוס פעמיים לארה"ב. בחורף היינו בניו-יורק ובפלורידה, כולל ביקור בדיסני. בפסח ביקרנו את אורי בדטרויט ו"קפצנו" ליומיים לשיקגו. זאת הייתה פעם ראשונה שלי בשיקגו וממש אהבתי את העיר.

בניגוד לניו-יורק שנהייתה צפופה ומלוכלכת, שיקגו הרבה יותר נעימה ומטופחת. הגענו בתחילת האביב ובכל מקום היו ערוגות של צבעונים במלוא פריחתם. ידעתם ששיקגו היא בירת הסטנד-אפ של ארה"ב? טוב, לא יודע אם זה תואר רשמי אבל במועדון The Second City צמחו המון קומיקאים ידועים. אנחנו הלכנו להופעת סטנד-אפ ואימפרוביזציה של קומיקאים לא מוכרים והיה מצחיק מאוד.

חוץ מזה, אורי כבר רואה את סוף שנת השירות ואת החזרה לישראל, ניבי תיכף מסיימת שירות סדיר והללי צלחה את כיתה ח' באופן מרשים.
כיף בצד, בואו נדבר קצת על הפן המקצועי.
אחד הדברים שהתחלתי, זה להוביל תהליך של בחינת הקמת אגודה קהילתית בתל עדשים (מקום מגורי).
רגע, אני משער שרובכם לא יודעים מה זאת אגודה קהילתית אז ממש בקצרה:
אגודה קהילתית היא מסגרת שמטרתה לנהל את חיי הקהילה במושב באופן עצמאי ומסודר. בניגוד לרשות המוניציפלית, אגודה קהילתית מאפשרת לנהל תחומים כמו חינוך, תרבות, אירועים קהילתיים, ופרויקטים משותפים לתושבים. מימון האגודה נעשה באמצעות גביית דמי חבר או מיסי קהילה מהחברים באגודה.
עכשיו אחרי שהבנו מה זאת אגודה, אני מניח שגם ברור איפה הקשיים בהקמה שלה – אנשים, ובצדק, לא אוהבים לשלם מיסים והתשלום לאגודה הוא בנוסף על התשלומים הרגילים כמו ארנונה, מים ועוד.
התחלנו לחשוב על הקמת אגודה בספטמבר 2023, ואפילו עשינו כבר פגישה ראשונית בנושא. אבל אז אירע הטבח והמלחמה והכל נעצר. לפני כשנה החלטנו שצריך להניע את התהליך מחדש אבל לא היה ברור איך לגשת אליו.
היה ברור שיש בקרב התושבים במושב דעות רבות בנושא ואם היינו מתחילים ללא עבודת הכנה, כנראה שהיינו נתקלים בהתנגדויות שהיו עשויות להכשיל את התהליך.
פה בא לידי ביטוי הניסיון המקצועי שלי והחלטתי שאנהל את זה כמו שמנהלים פרויקט מערכות מידע מורכב.
הקמנו צוות היגוי שמורכב מתומכים, מתלבטים ומתנגדים. הבאנו יועץ ארגוני שיעזור בבניית התהליך. ביחד עם הצוות יצאנו לתהליך עמוק שכולל למידה מישובים שכנים שנמצאים כבר בתהליך, איסוף צרכים מהקהילה, ניתוח דמוגרפי של התושבים, בניית מודל כלכלי ועוד.
בדיוק כמו בפרויקט של האגודה הקהילתית, גם בעולם מערכות המידע אני רואה פעם אחר פעם כמה חשוב לזהות מוקדם את ההתנגדויות ולהפוך מתנגדים פוטנציאליים לשותפים בתהליך.
אמנם מפתה מאוד לבחור משתמשים שאוהדים את השינוי אבל נרוויח יותר אם נשתף גם משתמשים שמתנגדים לשינוי ונרתום אותם לתהליך. בדרך זאת נבין יותר טוב את ההתנגדויות ואם נרתום את החוששים לצד שלנו, הם יהיו סוכני שינוי מצויינים.
התהליך אמנם בעיצומו, ועוד אי אפשר לדעת מה יהיו התוצאות, אבל יש כבר "באזז" במושב ואנשים שלא היו מעורבים בעבר רוצים לקחת חלק ולהצטרף לצוות.
אם כבר מדברים על אתגרים בניהול פרויקטים מורכבים, אז אחד האתגרים המרכזיים שעומדים בפני כל CIO הוא נושא אבטחת המידע.
על מנת לשפר את המוכנות הניהולית שלנו ערכנו לפני מספר חודשים במכללה תרגיל שולחן עגול. לאחר שמרכז הסייבר הלאומי ערך תרגיל כזה בשנה שעברה, החלטנו שיהיה נכון לקיים תרגיל ממוקד להנהלת המכללה.
במהלך התרגיל הוצגו תרחישים ברמת חומרה עולה וחברי ההנהלה היו צריכים לדון איך מתמודדים מבחינה עסקית עם כל תרחיש - מה עושים כאשר מערכות נפגעות, איך ואת מי מעדכנים ולא פחות חשוב, האם יש צעדים מקדימים שצריך לנקוט על מנת לשפר את ההתמודדות.
החשיבות של תרגיל שולחן עגול היא כפולה – ראשית, ניתן לחשוב "בראש שקט" על דרכי התמודדות ועולות שצריך לנקוט. שנית, החשיפה למגוון תרחישים מגבירה מודעות ומפחיתה חששות.
התרגיל היה מוצלח מאוד, הפקנו לקחים והתחלנו ביישום שלהם. אני בטוח שכאשר נדרש להתמודד עם אירוע אבטחת מידע, חברי ההנהלה יגיעו מוכנים יותר.
אם עוד לא עשית תרגיל כזה, אני ממליץ בחום ואשמח לשתף מהניסיון שלי.

בין לבין, התחלתי לא מזמן קורס דירקטורים. זה מעניין לראות את עולם הארגונים והחברות מזווית אחרת. אולי אשתף בגיליון הבא קצת תובנות רלוונטיות.
כמה המלצות לפני סיום:
אם שירים בעברית מכל התקופות זה הקטע שלך, אני ממליץ מאוד על המופע המשותף של עילי בוטנר ורועי בר נתן – "ערב ספונטני מתוכנן". שני חברים טובים (אחד של השני, לא שלי) ומוכשרים. החלק הראשון של המופע מתוכנן ובחלק השני הם מקבלים בקשות מהקהל. מה שמדהים זה שאין שיר שהם לא יודעים לשיר ולנגן. בחלק של הקהל ההופעה הפכה ממש למסיבה והיה מאוד כיף.
ליום ההולדת שלי קיבלתי מחברים טובים את הספר "סולם גנבים" מאת ליאור אנגלמן. סיפור על משפחות ופשע. הסופר מצליח לגרום לנו להיקשר לדמויות, גם כאלה שגורמות לנו לפקפק בהן. אהבתי מאוד את העלילה ואת הכתיבה הקולחת וקראתי את הספר כמעט בלי הפסקות.
"המזח" – הסדרה המדוברת של "כאן" הייתה אמורה להיות משודרת ב 8/10/2023 ונדחתה בגלל המלחמה. הסדרה מתארת את מוצב "המזח" שישב בקצה הדרומי של תעלת סואץ ובמלחמת יום כיפור היה תחת מצור של הצבא המצרי. הסדרה מצוינת ולמרות שצולמה לפני ה 7/10 אפשר למצוא קווי דמיון בין המחדל אז למחדל היום.
אני לא יכול לסיים בלי להזכיר ש 58 חטופים עדיין נמצאים בשבי בעזה ונראה שלממשלה ולעומד בראשה לא מספיק חשוב להחזיר אותם. רשמית, המלחמה הזאת הפכה להיות המלחמה הכי ארוכה בתולדות המדינה. אני מקווה שמשהו יקרה והממשלה תחליט להחזיר את החטופים ולסיים את המלחמה כמה שיותר מהר.
גם היום, אם יש לך התלבטויות או שאלות לגבי מערכות המידע אצלך בחברה, אני אשמח לעזור. ואם עובר לך בראש שם של מישהי או מישהו שהיו שמחים לקבל את הניוזלטר שלי, אפשר להעביר להם את המייל הזה ולהירשם כאן.
Comments